Presedintele Romaniei, KlausIohannis, a construit o reputatie internationala stralucitoare ca un campion aldemocratiei, insa criticii il acuza ca a construit un guvern pe care il vad caun teren de reproducere pentru coruptie.
Doar cu cateva luni in urma,Iohannis a primit premiul de prestigiu Charlemagne, acordat in orasul germanAachen pentru un serviciu exceptional la unitatea europeana – o onoare acordataanterior dupa cifrele istorice, inclusiv lui Winston Churchill, Vaclav Havel siPapa Ioan Paul al II-lea.
Iohannis se va alatura liderilorUE pentru un summit al Consiliului European de la Bruxelles, pentru ca”incorporarea valorilor noastre europene impartasite, angajamentul nostrude a sustine statul european de drept si viziunea noastra comuna a unui viitoreuropean”. El la descris ca fiind “neclintit” in cursul saupro-european si angajamentul sau fata de eforturile anticoruptie si separareaputerilor.
“Iohannis este autorulpolitic al acestei situatii. El nu seamana cu politicianul care a fost intimpul primului sau termen “, a declarat Cristian Pirvulescu, un om destiinta politic si decan la Scoala Nationala de Studii Politice siAdministratia Publica din Bucuresti. ONG-urile locale si internationale siintelectualii proeminenti au batut noua coalitie ca fiind “cea mairusinoasa tradare a unui vot popular dupa 1990”, cand guvernul comunist s-aincheiat.
Concernul decoruptie
Se pare ca aceasta decizie acreat o adevarat discordie in PNL, situatie care nu este deloc una prea placuta.In timp ce coruptia este o problema in politica romaneasca, social-democratiiau fost deosebit de afectati de acuzatiile grefa si condamnari. Unii membri PNLspun ca Iohannis si-a afectat grav partidul prin sustinerea unei aliante deguvernare cu PSD.
Ludovic Orban, care a condus PNLpana de curand si a servit ca prim-ministru pana la sfarsitul anului 2020, adenuntat noua coalitie ca o “frauda morala si politica, fara logica inspatele ei”. “In campania electorala 2020, am avut un mesaj comun cuIohannis – ca, prin vot pentru PNL, veti scapa de PSD”, Orban, care arenuntat acum la PNL si spune ca intentioneaza sa formeze un nou partid dedreapta.
Cristian Ghinea, vicepresedinteal USR, a spus ca presedintele Iohannis “a avut un rol esential informarea acestei coaltitii PNL-PSD”. Cu toate acestea, Radu Oprea, unsenator PSD si un purtator de cuvant al partidului, a respins negocierile cupresedintele Romaniei, Iohannis. El a spus ca partidul sau are o simpla”relatie institutionala” cu presedintele. “Nu avem unparteneriat”, a declarat el.
El a spus ca PSD a intrat inguvern sa ajute Romania intr-o perioada de criza inflationista si pandemica.”Nu am facut un calcul politic sa intram in aceasta coalitie sau cu ochiinostri asupra sondajelor de opinie”, a spus Oprea. Intr-o adresa din ZiuaNationala a Romaniei, 1 decembrie, Iohannis a recunoscut ca “evenimenteledin ultimele luni au accentuat un sentiment de neincredere in clasa politica”,dar nu s-au oprit din a-si asuma responsabilitatea. Biroul sau nu a raspuns lacererile de comentarii pentru acest articol.