Centenarul Gustav Mahler, Opera Nationala Bucuresti

Studioul Experimental de Opera si Balet “Ludovic Spiess” de la Opera Nationala Bucuresti (ONB) ii aduce un omagiu compozitorului austriac Gustav Mahler printr-un recital sustinut de soprana Silvia Sorina Munteanu (foto), care va avea loc miercuri, 26 ianuarie, de la ora 18.30.

Recitalul de la Opera Nationala Bucuresti are o semnificatie importanta:

2011 este anul care marcheaza centenarul mortii compozitorului Gustav Mahler, dupa ce in 2010, lumea muzicala a sarbatorit 150 de ani de la nasterea sa prin concerte, recitaluri si expozitii.

Amfitrionul serii de miercuri va fi prof. univ. dr. Grigore Constantinescu, cel care va introduce publicul in atmosfera tulburatoare a creatiei mahleriene. Recitalul va avea loc in Foaierul galben al ONB.

Programul recitalului este compus din doua cicluri de lieduri, pe versuri scrise de Friedrich Ruckert.

Primul ciclu, Kindertotenlieder (Cantecele copiilor morti) este o selectie de cinci titluri pe care facut-o compozitorul Gustav Mahler din cele 428 de texte scrise de Ruckert in urma pierderii celor doi copii ai sai.

Gustav Mahler a compus aceste lieduri intre anii 1901 si 1904. Destinul a facut ca 4 ani mai tarziu Gustav Mahler si-a pierdut fiica, Maria, care a avut aceeasi boala, scarlatina. Tot de scarlatina murisera si copiii lui Ruckert.

Al doilea ciclu este format din cinci creatii lirice reunite sub numele de Ruckert-Lieder. Primele patru melodii au fost interpretate pentru prima data in anul 1905, la Viena, sub bagheta compozitorului, in timp ce al cincilea nu a fost orchestrat de Gustav Mahler, ci de Max Puttmann, un angajat al primului editor care le-a publicat.

Miercuri seara, soprana Silvia Sorina Munteanu va fi acompaniata la pian de Vasilica Stoiciu-Frunza.

Soprana Silvia Sorina Munteanu este solista la Opera Nationala Bucuresti din anul 2003. Silvia Sorina Munteanu si-a facut debutul in anul 1996 cu opera Carmen de Georges Bizet si cariera sa a continuat atat pe scenele din tara, cat si pe cele din Frankfurt, Essen, Sofia, Bratislava, Budapesta, Praga, Varna.

Silvia Sorina Munteanu a participat la spectacole de opera, festivaluri si concerte de gala din Statele Unite ale Americii, Thailanda, Belgia, Bulgaria, Portugalia, Elvetia, Franta, Germania, Olanda, Italia, Spania.