Cum se trateaza ureea in sange?

Ureea in sange este o situatie care poate aparea din diverse motive, principalul fiind existenta unei probleme renale. Cu toate acestea, astazi avem suficiente mijloace pentru a face fata acestei situatii neplacute.

Uneori facem un test de sange si ne spune ca avem uree ridicata. Aceasta inseamna ca este posibil sa avem o problema cu rinichii de care sa ne ocupam. Din acest motiv, este necesar sa urmati din prima clipa indicatiile medicului.

Multi oameni au niveluri ridicate de uree in sange cel putin o data in viata. Prin urmare, nu este ceva iesit din comun. Cu toate acestea, de cele mai multe ori oamenii nu stiu motivul acestei situatii sau ce masuri ar trebui sa ia daca acest lucru se intampla.

Inainte de a explica aceste doua puncte, este important sa stim ce anume este aceasta molecula si de unde provine.

Ce este ureea?

Ureea este o substanta care apare ca deseu rezultat din metabolismul proteic, care se desfasoara in principal in ficat. De fapt, acesta este cunoscut sub numele de „ciclul ureei”.

Este un proces putin complicat, dar poate fi rezumat dupa cum urmeaza:

  • In timpul digestiei, proteinele sunt descompuse in unitatile lor cele mai de baza, aminoacizii.
  • Acesti aminoacizi contin, in proportie mai mare, azot, care este ulterior eliberat sub forma de ioni de amoniu.
  • Amoniul se leaga in cele din urma de alte molecule formand uree. Prin urmare, este o molecula compusa in principal din azot.
  • Se gaseste in proportie mai mare in urina si fecale.

Odata ce proteinele sunt metabolizate si ureea este generata, aceasta  calatoreste la rinichi prin fluxul sanguin. Aceste organe sunt responsabile pentru eliminarea acestuia.

Daca rinichii au o problema, substantele care se elimina pe aceasta cale, cum este cazul ureei, isi vor creste concentratiile in sange. Acest lucru genereaza de obicei complicatii de sanatate.

De ce putem avea uree ridicata?

Pentru a considera ca concentratia de uree este mare, datele din analizele de sange trebuie sa arate valori peste 46 mg/dl, deoarece valorile normale ale ureei sunt cuprinse intre 22-46 mg/dl. Prin urmare, orice numar care depaseste aceasta limita va fi considerat ca un indicator ca pacientul are hiperazotemie sau uree ridicata.

Exista multe cauze care pot provoca aceasta situatie. In primul rand putem vorbi despre deshidratare.

  • Apa este o substanta fundamentala pentru ca rinichii sa-si indeplineasca corect functiile.
  • Se recomanda sa beti 2 litri de apa pe zi.

O alta cauza care poate fi  problemele cu rinichii. Un simptom al problemelor renale, cum ar fi pietrele la rinichi, poate fi:

  • Intampinati o durere ascutita, pulsanta in partea inferioara a spatelui.
  • Aceasta durere poate fi legata de ureea in sange.

Pe de alta parte, o dieta bogata in proteine ​​poate declansa si o crestere a nivelului de uree. Dupa cum stim deja, metabolismul proteinelor este originea formarii sale.

Daca avem multe proteine ​​de metabolizat, mai multa uree va ajunge la rinichi, ceea ce ii poate creste concentratia in sange. Alte cauze posibile sunt urmatoarele:

  • Insuficienta cardiaca.
  • Boala Addison.
  • Sangerari intestinale.
  • Activitate fizica foarte intensa.
  • Administrarea anumitor medicamente precum antibiotice sau antihipertensive.

Care sunt consecintele unui nivel ridicat de uree?

Un pacient cu valori mari ale ureei din sange poate avea simptome precum astenia , care este senzatia de slabiciune sau oboseala. Acest lucru ingreuneaza sau impiedica o persoana sa indeplineasca sarcini pe care le-ar face cu usurinta in conditii normale.

In afara de astenie, puteti prezenta paloare, scadere in greutate, tahicardie, varsaturi sau diaree. In momentul in care o persoana simte aceasta serie de simptome, trebuie efectuata o analiza a nivelului de uree din sange. Pe de alta parte, este foarte obisnuit ca persoanele care au aceasta substanta crescuta sa simta un gust urat in ​​gura, foarte asemanator cu amoniacul sau chiar cu respiratia urat mirositoare.

Alte simptome care pot aparea includ urmatoarele:

  • Febra.
  • Vertij.
  • Convulsii
  • Spasme foarte puternice.

Care este tratamentul de urmat?

Inlocuirea lichidelor si electrolitilor este componenta fundamentala in tratamentul gastroenteritei. Este necesar sa cresteti consumul de apa, zer, bulion si alte bauturi sanatoase.

Dupa cum am vazut, exista multe cauze care pot determina cresterea nivelului de uree din sange. Este recomandabil sa se efectueze imediat o revizuire medicala daca persoana prezinta oricare dintre simptomele descrise mai sus.

Prin urmare, tratamentul pentru controlul acestei situatii va fi complet legat de cauza care o declanseaza. Medicul este cel care trebuie sa determine cauza de baza care a declansat cresterea nivelului de uree.

Cu toate acestea, in aproape toate situatiile exista linii directoare generale care sunt recomandate pentru toti pacientii care se confrunta cu aceasta situatie. Odihna si schimbarile in alimentatie sunt esentiale.

In ceea ce priveste dieta, este foarte important sa se schimbe anumite aspecte despre aceasta. In primul rand, pentru a evita deshidratarea, care este una dintre cele mai importante cauze ale acestei cresteri, trebuie sa bei multe lichide pentru ca rinichii sa functioneze corect. Prin aceasta, facem ca organismul sa purifice toxinele si sa elimine deseurile din metabolismul proteinelor.

De asemenea, este important sa evitati anumite alimente, in special cele care sunt bogate in proteine. De exemplu, carne rosie, branza, leguminoase, oua, carnati, peste si nuci.