Femeile fac un pas in politica americana

Femeile castiga teren spre cele mai inalte pozitii din cariera politica din Statele Unite, dar mai au mult de parcurs. Desi este adevarat ca dobandesc recorduri istorice si ca sunt mai multe femei ca niciodata care candideaza la alegerile intermediare, cifrele in acele pozitii de putere le plaseaza in continuare mult sub barbati. Iar o mai mare participare la sondaje nu garanteaza, deocamdata, o reprezentare mai mare in luarea deciziilor.

Diferenta dintre unul si celalalt face parte din viata de zi cu zi in tara oportunitatilor. Femeile reprezinta mai mult de jumatate din populatia Statelor Unite, 52% din total, dar prezenta lor in primele linii politice abia ajunge la 20%. In prezent, chiar mai putin de atat 20% din Camera Reprezentantilor sunt femei, 84 in total, fata de exact 20% dintre cele din Senat. In plus, unsprezece din cele cincizeci de state din tara inca nu au o singura femeie in Camera, fara a uita ca doar patru dintre ele sunt guvernatori de stat. Adica un foarte mic 8% din total.

Totusi, ceva pare sa se fi schimbat de data aceasta. Si este ca la alegerile „de jumatate de mandat” din 2016 au fost prezentati jumatate dintre cei care au facut-o acum. Pentru data de 6 noiembrie viitoare, 235 de femei candideaza pentru Camera Reprezentantilor, care bate cu mult recordul din 2016 (167 au candidat atunci), iar 22 candideaza pentru Senat (maximul anterior a fost de 18 in 2012), conform datelor din septembrie oferite. de Centrul Rutgers pentru Femeile Americane. In plus, vor fi unsprezece candidati pentru functia de guvernator si 182 care vor opta pentru un loc in Camera Reprezentantilor. O cifra nemaivazuta la alegerile din SUA.

De cand Trump este la putere, interesul femeilor de a ajunge la functii politice a crescut exponential, potrivit datelor de la Emily’s List, o organizatie care promoveaza participarea femeilor in politica. In 2016, mai putin de o mie si-au exprimat interesul sa candideze pentru functii alese. Acum, in 2018, aceasta cifra a crescut la 42.000 de interesati. „Avem un numar fara precedent de femei care candideaza datorita politicilor pe care le promoveaza Administratia Trump”, subliniaza Vanessa Cardenas, directorul national al organizatiei, intr-un interviu pentru LA RAZON. „Motivatia candidatilor reprezinta o schimbare radicala in politica americana si va reduce decalajul de reprezentare pe sexe”.

Au trecut doar doi ani de la ultimele alegeri, iar numarul femeilor candidate la aceste alegeri s-a dublat. Marea majoritate dintre ei, 75%, candideaza pentru Partidul Democrat, asa ca realizarea egalitatii de gen in politica va necesita o mai mare mobilizare si reprezentare si in randul militantilor Partidului Republican, care sunt mai reticenti in a face pasul. De fapt, prezenta mare a femeilor la urne nu se va traduce neaparat in aceeasi reprezentare in functii de putere, deoarece multi dintre acesti candidati concureaza pentru aceeasi functie, dar pentru partide diferite.

O alta noutate pe care le vor lasa alegerile de martea viitoare este ca nu numai ca creste apelul la genul feminin, dar, in cadrul acestuia, creste si diversitatea. Lista candidatilor actuali include si o varietate mai mare ca niciodata: tineri, singuri, latine, negrii si musulmani, rupand stereotipurile candidatilor traditionali in numirile electorale anterioare. Pentru prima data o femeie ar putea fi guvernator de stat si, in acelasi timp, primul nativ american din tara in aceasta functie. Este cazul Paulettei Jordan cu candidatura ei pentru Idaho.

Marele val feminist care traverseaza tara de la coasta la coasta pare sa fi schimbat regulile jocului, maturand multe mentalitati si incitand la actiune. A aparut ca urmare a miscarii #MeToo, care coincide cu cel mai mare mars al femeilor organizat in capitala tarii si la foarte putin timp dupa inaugurarea lui Trump. De asemenea, comentariile misogine ale presedintelui si unele dintre cele mai controversate decizii ale sale au generat multa tensiune sociala. Un exemplu recent este nominalizarea judecatorului conservator Brett Kavanaugh la Curtea Suprema, acuzat de tentativa de viol si abuz sexual, si marturia plauzibila a presupusei sale victime in fata comisiei din Senat, insotita de o acoperire mediatica extinsa.

„Vazand-o pe Hillary Clinton pierzand i-a socat pe multi americani, i-a facut sa creada ca poate nu am ajuns atat de departe pe cat credeam pana in acest moment”, adauga Vanessa Cardenas.

De asemenea, femeile vor avea ultimul cuvant in unele decizii cheie in aceste alegeri, cum ar fi in statul Pennsylvania. Victoria va fi in mainile ei, dupa ce a maturat ultimele primare: sapte femei democrate si una republicana. Iar democratii trebuie sa castige tocmai in acel stat, reprezentat doar de barbati in Camera, pentru a-si atinge marele obiectiv, pentru a recastiga o majoritate in Camera Inferioara.