Informatii interesante despre Coreea de Nord

1. Fondatorul Coreei de Nord, primul presedinte Kim Il Sung, a creat politica tarii de juche sau ,,incredere in sine”, care a indepartat in esenta Coreea de Nord din punct de vedere economic si diplomatic de restul lumii, chiar si in perioade de mare nevoie, precum ca foamete.

2. Kim Jong Il, fiul fondatorului tarii, a fost declarat de mass-media de stat ca a reusit fapte uimitoare: a obtinut 300 perfecte pentru prima data cand a mers la bowling si a scufundat 11 gauri-in-unul pentru prima data cand a jucat golf.

3. Intre 150.000 si 200.000 de nord-coreeni traiesc in lagare de prizonieri inconjurati de garduri electrificate, conform estimarilor guvernului sud-coreean si Human Rights Watch. Cele mai grave tabere sunt pentru cei care comit infractiuni politice, iar infractorii pot avea toata familia extinsa inchisa la ei. Potrivit unui raport al Amnistiei Internationale din 2011, pana la 40% dintre detinutii din lagar mor din cauza malnutritiei in timp ce desfasoara activitati miniere, de exploatare forestiera si agricole cu instrumente rudimentare in conditii dure.

4. Numai oficialii militari si guvernamentali pot detine vehicule cu motor.

5. Nord-coreenii trebuie sa respecte una dintre cele 28 de tunsori aprobate. Femeile necasatorite trebuie sa aiba parul scurt, dar femeia casatorita are mult mai multe optiuni. Parul barbatilor tineri ar trebui sa aiba mai putin de 2 centimetri lungime, barbatii mai in varsta pot merge pana la 23/4, potrivit unui site web taiwanez WantChinaTimes.

6. Toate televiziunile legale sunt reglate la programarea interna controlata de stat. Internetul nu exista decat o retea interna inchisa. Accesul celular 3G este permis vizitatorilor straini. Putini nord-coreeni stiu ceva despre evenimentele mondiale, in afara de modul in care sunt descrisi de propaganda nord-coreeana.

7. Programul de rachete al Coreei de Nord a fost dezvoltat pentru prima data cu ajutorul Uniunii Sovietice de atunci in anii ’70. Racheta Taepodong-2 are o autonomie estimata de peste 4100 de mile, dar nu a fost inca lansata. Alte rachete cu raza medie de actiune pot fi lansate peste Japonia.

8. Granita dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud este una dintre cele mai militarizate din lume, potrivit Departamentului de Stat. Phenianul are aproximativ 1,2 milioane de militari, comparativ cu 680.000 de soldati din Coreea de Sud, unde sunt stationate si 28.000 de soldati americani. Aproape 6 milioane de nord-coreeni sunt rezervisti in garda muncitoare / taraneasca, obligatorii pana la varsta de 60 de ani.

9. Programul alimentar mondial estimeaza ca 6 milioane din cei 25 de milioane de oameni din Coreea de Nord au nevoie de ajutor alimentar, iar o treime dintre copii sunt subnutriti cronic sau sunt reticenti. Analiza evadatilor din Coreea de Nord arata ca cei nascuti dupa razboiul coreean la sfarsitul anilor 1950 au fost in medie cu aproximativ 2 centimetri mai scurti decat sud-coreenii. Majoritatea nord-coreenilor subzista cu porumb si kimchi, o varza murata.

10. In 1978, agenti nord-coreeni au rapit regizorul sud-coreean Shin Sang Ok si sotia sa, actrita Choe Eun Hui, pentru a crea o industrie cinematografica in Coreea de Nord. Cuplul a scapat in Occident opt   ani mai tarziu, dupa ce a facut zeci de filme.

11. Fratele mai mare al actualului lider Kim Jong Un, Kim Jong Nam, a fost trecut pentru a deveni liderul aparent mostenitor dupa ce a fost arestat la Tokyo in 2001 pentru ca a calatorit in Disneyland cu un pasaport fals.

12. Pana la 2 milioane de oameni au murit ca urmare a foametei din anii 1990, cauzata de politici agricole neregulate si de inundatii, potrivit Organizatiei Natiunilor Unite. Asia Press a raportat ca revenirea recenta a foametei in provinciile agricole din Hwanghae de Nord si de Sud i-a obligat pe unii sa recurga la canibalism.

13. Coreea de Nord a cheltuit aproximativ o treime din veniturile sale nationale pentru armata, potrivit unui raport din 2011 al guvernului sud-coreean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here