Maxilarul dislocat: cauze si tratament

Ai avut vreodata maxilarul dislocat? Termenul medical pentru aceasta patologie este luxatia temporomandibulara. De obicei, aceasta articulatie are diverse tendoane si ligamente care o tin pe loc. Cu toate acestea, ele pot esua si apare aceasta situatie.

Afectiunea apare atunci cand una dintre componentele articulatiei, numita condil, se separa de suprafata articulatiei si se deplaseaza peste osul temporal. Este foarte frecvent ca aceasta deplasare sa apara spre planul anterior al acesteia, cu toate acestea, poate fi deplasata in orice directie.

 Din ce motive poate fi luxat maxilarul?

Inainte de a cunoaste cauzele posibile ale unei luxatii a maxilarului, este important sa ne amintim ca aceasta este o patologie rara. De altfel, diverse studii afirma ca reprezinta doar 3% din totalul luxatiilor. Din acest motiv, exista multe dezacorduri cu privire la originea sa principala.

Ceea ce putem spune cu certitudine este ca cauzele vor depinde de tipul de luxatie pe care il gasim. Cand vine vorba de o luxatie acuta, adica una cu minute sau ore de evolutie, cea mai frecventa cauza este de obicei traumatismul.

In acest sens, situatiile care implica o lovitura directa in aceasta regiune ar putea disloca maxilarul. Cu toate acestea, nu trebuie exclus ca aceasta leziune sa fi aparut spontan. In acest fel, poate proveni din diverse situatii care implica deschiderea larg a gurii sau mentinerea ei deschisa pentru o perioada lunga de timp:

  • Cascat.
  • Ras.
  • Varsaturi.
  • Tratament dentar.
  • Intubatia endotraheala.

Un alt tip de luxatie mandibulara este recurentul cronic, care se defineste ca o varianta constanta in timp si implica o uzura a componentelor articulare. In acest caz, cele mai frecvente cauze ale unei luxatii a maxilarului sunt spontane.

Pe de alta parte, maxilarul poate fi usor dislocat la cei cu bruxism sau o tulburare psihiatrica. Acest lucru se datoreaza tensiunii constante la care este supusa imbinarea.

Durerea si clicurile in articulatie sunt semnele cele mai evidente ale problemei.

Cum sa recunosti un maxilar dislocat?

Persoanele cu aceasta leziune au de obicei dureri bruste in regiunea maxilarului, de obicei injunghiate, ceea ce va limita mestecatul si miscarea. De asemenea, articulatia va face un zgomot de clic atunci cand se misca.

Pe scurt, cele doua simptome caracteristice sunt durerea si zgomotul articular. Pe de alta parte, puteti observa si deviatia maxilarului, fie spre partea sanatoasa, fie spre inainte.

In plus, multi pacienti raporteaza ca nu reusesc sa inchida gura sau sa obtina ocluzie dentara. Totusi, aceste semne pot varia, asa ca putem gasi pacienti cu o evolutie de luni de zile, deoarece nu au simtit disconfort.

Medicul trebuie sa foloseasca toate elementele istoricului clinic pentru a realiza un diagnostic corect. In acest sens, ar trebui sa investigati caracteristicile durerii si sa efectuati o examinare fizica amanuntita a articulatiei. Uneori, o radiografie va fi necesara ca metoda de confirmare.

Care este tratamentul?

Tratamentul pentru maxilarul luxat este medical. Prin urmare, este important sa apelati la personalul sanitar atunci cand banuiti acest lucru.

Cand vine vorba de luxatii acute, in majoritatea cazurilor acestea pot fi reduse folosind manevrele Nelaton sau Dupuis. Acestea vor varia daca este vorba de o varianta bilaterala sau, respectiv, unilaterala.

Ambele manevre au acelasi principiu; Medicul isi va introduce degetele mari in cavitatea bucala si le va aseza pe molarii inferiori. Apoi veti apasa in jos in timp ce incercati sa ridicati barbia, creand presiune negativa sau tensiune care va aduce condilul mandibular la locul sau.

In unele cazuri, in special la pacientii stresati, va fi necesara utilizarea anesteziei generale pentru a facilita procesul. Dupa efectuarea manevrei descrise, poate fi necesar un bandaj pentru a stabiliza zona pentru cateva zile.

In cazurile de luxatii cronice acute sau recurente mai severe, poate fi necesara o procedura chirurgicala. Cu toate acestea, utilizarea toxinei botulinice s-a dovedit a fi benefica in evitarea interventiilor la anumiti pacienti.

Pe de alta parte, un tratament fizioterapeutic va ajuta la recuperarea functionalitatii articulatiei. De aceea, va fi recomandat in cazurile de luxatii cronice recurente.

Un maxilar luxat poate fi tratat cu kinetoterapie la anumiti pacienti.

Ce sa faci daca ai maxilarul dislocat?

Desi nu reprezinta un pericol imediat pentru viata, aceasta patologie poate fi foarte enervanta si poate ingreuna desfasurarea activitatilor zilnice. Daca aveti maxilarul dislocat, primul lucru pe care ar trebui sa-l faceti este sa consultati un profesionist din domeniul sanatatii.

Abia atunci problema poate fi inversata cu manevrele mentionate mai sus si poate fi inceput tratamentul adecvat cu analgezice si antiinflamatoare. Daca este o problema recurenta, cel mai bine este sa mergi la acelasi specialist pentru a lua masurile corespunzatoare.