O lista completa a lucrurilor care sunt gresite in democratie

1. Lucrurile pe care le spunem sunt luate mai putin in serios decat lucrurile pe care le spun altii. Nu e corect. Politicienii si guvernele aleg pe cine vor asculta in loc sa ne trateze pe toti in mod egal.

2. Sistemul electoral nu este corect. Unii oameni, daca locuiesc intr-un loc gresit, nu vor auzi niciodata de un politician si nu se crede ca deciziile lor de vot sunt relevante pentru nimic.

3. Chiar daca politicienii reusesc sa faca ceea ce trebuie, daca deseori le ia prea mult. Deciziile lente sau cele luate de oameni care nu inteleg problemele pot afecta dinamismul si succesul unei economii.

4. Participarea electorala este adesea jalnica. Avem oameni in guvern pentru care au votat foarte putini oameni. O participare mai mare ar fi implicat alegerea unui alt tip de persoana sau luarea unei decizii diferite.

5. Toti politicienii arata la fel. Toate suna la fel. Multi dintre ei au mers la aceeasi scoala si chiar mai multi au mers la aceeasi universitate. Se pare ca sunt in mare parte auto-servitori si lipsiti de contact. Partidele politice par a fi adesea la fel ca una cu cealalta, urmarind o gramada ingusta de alegatori ,,swing”.

6. Politicienii par sa poata minti cu impunitate, deoarece avem putine remedieri atunci cand o fac. Majoritatea alegatorilor nu au nicio legatura sociala reala cu niciunul dintre politicieni si nu ne asteptam ca acestia sa simta jena sau disconfort pentru ca ne-au ignorat interesele.

7. Oamenii care au puterea se asigura uneori ca o pastreaza – indiferent de ce spun alegatorii. Li se permite sa aleaga momentele in care au loc alegerile sau sa foloseasca resursele guvernamentale pentru a-si crea propaganda politica.

8. Corporatiile si birocratiile pot impinge prea usor politicienii alesi. Bancherii sau functionarii publici, de exemplu, par sa li se permita sa dicteze ce reglementari le vor fi aplicat. Grupurile relativ mici si coerente se pot comporta intr-un mod intentionat, impingand deoparte interesele publicului larg.

9. Politica pare a fi un proces in care blocurile de putere manevreaza si negociaza rezultatele. Avem un clientelism in care se cumpara interese puternice – fie intreprinderi, sindicate, functionari publici, profesii cheie sau grupari religioase. Ocupa spatiul care ar trebui rezervat suveranitatii cetatenilor obisnuiti.

10. Angajarea unui lobbyist bun sau cheltuirea unui pic de bani pentru niste ,,cercetari” neplacute poate duce adesea la politicieni si jurnalisti lenesi / corupti care ignora interesul public in favoarea unor ,,agende camuflate”. Uneori, avand mai multi bani sau conexiuni mai bune, veti obtine deciziile dorite.

11. Orice politicieni care incearca o reforma ,,curajoasa” care provoaca orice profesie privilegiata vor cumpara, probabil, un bilet intr-o singura directie spre uitarea politica. Ideile vor fi intotdeauna blocate daca sunt prea imaginative sau radicale.

12. Guvernele cred uneori ca stiu cel mai bine. Ei au toate modalitatile lor inteligente de a lua decizii, dar stiu ce ne dorim cu adevarat alegatorii si nu intotdeauna lucrul pe care ni-l vor oferi procesele lor. Oricum fac ce vor.

13. Uneori, guvernele cheltuiesc prea multi bani si eforturi pentru a intelege lucrurile. Uneori, investiti in mod disproportionat prea mult intr-o decizie, atunci cand o decizie instinctiva mai rapida a persoanelor potrivite ar fi putut fi mai buna si / sau mai rentabila. Banuim uneori ca acest lucru se datoreaza unor consideratii politice si ca a fi riguros inutil se potriveste unor grupari politice puternice.

14. Alteori, guvernul ia decizii rapide atunci cand ar fi trebuit sa cerceteze sau sa se fi consultat mai mult. Banuim uneori ca acest lucru se datoreaza unor consideratii politice si ca a nu face acest lucru se potriveste unor grupari politice puternice.

15. Uneori, ascultand opiniile tuturor, guvernele permit greutatea cifrelor pro sau contra unei idei sa decida rezultatul. Un argument nu este ,,bun”, deoarece multi oameni il sustin.

16. Unele parti ale societatii par sa aiba un veto asupra unor domenii intregi de politica. Persoanele in varsta sunt intelese ca alegatori obisnuiti, in timp ce tinerii uneori par sa fi abandonat aproape politicile electorale in favoarea campaniilor de socializare. Unii alegatori sunt mai ,,ignorabili” decat altii, iar manifestele reflecta acest lucru.

17. Nu conteaza pentru cine votati, guvernul intra intotdeauna. Exista o ,,fereastra Overton” de politici pe care democratiile par sa li se permita sa le adopte. Politicile cu adevarat radicale si populare sunt, ne spun sustinatorii lor, excluse in afara limitelor de o clasa politica insulara si exclusiva care pare sa raspunda doar unei minoritati vocale.

18. Atunci cand alegatorii sunt invitati sa influenteze direct o decizie, acestia par adesea dezinformati penal, pana la punctul in care aproape orice grup de experti sau tehnocrati ar lua probabil o decizie mai buna decat oamenii pe care alegatorii le-au luat.

19. Dezbaterea publica pare adesea a fi rautacioasa si de grad scazut. Politicienii au o precautie de inteles a unui electorat care nu pare intotdeauna sa raspunda in moduri proportionale, rezonabile sau rationale. La randul sau, aceasta descurajeaza sau exclude contributiile cetatenilor cu preferinte usoare si observatii echivoce.

20. Chiar si a face parte dintr-un grup activ de alegatori nu schimba intotdeauna lucrurile. Tratatele comerciale globale semnate de guvernele existente leaga statele nationale de reguli si structuri care ii fac pe alegatorii viitorului neputinciosi.

22. Guvernele noastre par neputincioase din cauza unui tratat sau imprumut care a fost semnat cu zeci de ani in urma, preferand sa-si onoreze datoriile fata de detinatorii de obligatiuni decat de alegatori – sau pur si simplu pentru ca nu isi permit sa nu asculte o putere coercitiva.

23. Natiunile sunt deseori obligate sa isi modifice legislatia de catre Uniunea Europeana (de exemplu) si ,,marile puteri” – Statele Unite, Rusia si China par, de asemenea, ca sunt capabile sa ne impinga atunci cand le convine. Uneori, puterile straine nedemocratice si nerezonabile pot manipula formele noastre de guvernare transparente si deschise comparativ si pot profita de democratia noastra.

24. Dar oamenii care nu au timp sau energie pentru a vota sau pentru a se implica in campanii politice? Uneori sunt prea ocupati, dar asta inseamna ca opiniile lor nu trebuie luate in considerare? Si ce se intampla cu oamenii care nu au pareri puternice sau certitudinea si stridenta de a striga despre ei? Uneori opiniile lor sunt la fel de relevante pentru orice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here