PDL cere retragerea proiectului de buget

Filiala județeana a Partidul Democrat Liberal Arad, prin vocea prim-vicepreședintelui Adian Țolea, solicita retragerea proiectului de buget pentru 2014 avansat de Guvernul Ponta in dezbaterea publica.

„Solicitam retragerea, deoarece bugetul este nerealist și pune presiune financiara exclusiv pe autoritațile locale. Descentralizarea este partiala si amageste opinia publica. Practic, administratia locala este impovarata, primeste noi sarcini, fara ca acestea sa fie insotite de suportul financiar aferent”, afirma Adrian Tolea, prim-vicepresedinte al PDL Arad.

Totodata, Țolea a explicat ca PDL a constatat mai multe neregului cu privire la proiectul de buget pentru 2014, acestae constand in:

– Proiectul de buget nu prevede niciun leu pentru finanțarea instituțiilor publice pe care Guvernul USL a anunțat ca vrea sa le descentralizeze. PDL iși dorește o descentralizare reala, in care sa fie prevazute surse de finanțare, nu una falsa. Primariile și consiliile județene vor fi nevoite sa ia bani de la spitale, școli, drumuri pentru a susține financiar funcționarea instituțiilor deconcentrate.

– Proiectul de buget al USL va conduce autoritațile locale spre colaps financiar. Acesta nu include nici macar bani suficienți pentru plata salariilor profesorilor pentru anul 2014!

– Investițiile anunțate de Victor Ponta pentru anul 2014, la 6 % din PIB, nu numai ca sunt insuficiente pentru relansare economica, dar și nesigure. Ele se bazeaza, potrivit proiectului de buget, pe fondurile europene. USL a ratat din plin și in 2013 ținta de atragere a fondurilor europene, este de așteptat sa se intample și in 2014 – din 20 de miliarde de lei ținta, au fost absorbite doar 5 miliarde de lei.

– Noua taxa de 7 eurocenți pe litrul de carburant nu știm unde se va duce, in nici un caz in construcția de autostrazi. Proiectul de buget nu prevede inființarea niciunui fond special pentru a prelua aceasta suma cu o destinație clara.

Concluzia celor din PDL este ca proiectul de buget este “extrem de parșiv”, intrucat ia mult de la romani și intoarce foarte puțin catre ei. Aceștia susțin ca Ponta va folosi in 2014  bugetul ca pe un instrument de șantaj.

„Administrațiile locale vor prelua instituțiile deoncentrate, primarii și președinții de consilii judțeene vor avea o falsa putere. De fapt, se vor afla tot la mana lui Ponta pentru alocarea de finanțare pentru funcționarea acestora. Practic, Ponta va folosi in 2014 bugetul ca pe un instrument de șantaj la adresa administrațiilor locale”, susține Adrian Țolea.