Guvernul Ponta a prezentat strategia de dezvoltare a rețelei de autostrazi pentru perioada 2014-2018. Guvernul menționeaza in strategia de dezvoltare a rețelei de autostrazi pe urmatorii patru ani ca va aloca fonduri anuale de 750 mil euro din fonduri bugetare și anume din fondul creat in urma indexarii accizei pe combustibili.
La finele lunii octombrie, Guvernul Ponta a decis introducerea unei taxe de 7 eurocenți pe litrul de benzina și motorina, prin majorarea accizelor cu 70 de euro pe 1.000 de litri. Traian Basescu a anunțat luni seara ca nu aproba memorandumul incheiat cu FMI, Comisia Europeana și Banca Mondiala, intrucat este menționat majorarea accizelor.
Strategia guvernului se bazeaza pe 4 surse de finanțare:
TEN- T coeziune fonduri europene, tronsoane finanțabile din fondurile de coeziune, in valoare de 3 mld. euro pentru perioada 2014-2020
TEN -T dezvoltare regionala fonduri europene, tronsoane finanțabile din fondurile de dezvoltare regionala, in valoare de 1,8 mld. euro pentru perioada 2014-2020
concesiune/PPP – fonduri private și fonduri de la buget, cu mențiunea ca fondurile de la buget nu pot depași 49%
Statul roman – fonduri de la buget, din fondul creat in urma indexarii accizei pe combustibili, circa 750 mil. euro anual
Descarca AICI strategia Guvernului.
Iasul ar beneficia de doua rute rapide, care sa faca legatura cu Sudul si Vestul Tarii:
– Ungheni – Iasi – Roman (Sabaoani) – Tirgu Neamt
– Roman (Sabaoani) – Bacau
Ambele rute ar urma sa fie finantate din fonduri europene (coeziune).
In continuare, autostrada Roman – Bacau ar merge spre Brasov, prin Sfintu Gheorghe, investitia fiind asigurata din fonduri de dezvoltare regionala.
In paralel, prin parteneriat public-privat / concesiune, ar urma sa inceapa si tronsonul Suplacu de Barcau – Gilau, care sa faca legatura cu Tg. Mures. Apoi, pina in 2020, Tg. Mures ar urma sa fie conectat cu zona Neamt (Tg. Neamt / Piatra Neamt) si implicit cu autostrada spre Iasi.
Autoritațile au renunțat la construcția Autostrazii Sibiu-Pitești, in noua strategie prezentata astazi, coridorul IV pan european fiind trasat pe la Sibiu-Brașov, ceea ce inseamna schimbarea coridorului european.
Totuși, guvernul vrea sa construiasca in urmatorii patru ani doar porțiunea de la Pitești la Ramnicu Valcea, din fondurile de coeziune și CEF (Connection Europe Facilty)
Cand vine vorba de Sibiu-Ramnicu Valcea, acest tronson este trecut la prioritațile pana in anul 2022.