Respiratia de foc este o tehnica benefica pentru organism, dar trebuie facuta cu prudenta si sub supraveghere. Consecintele sale favorabile va vor surprinde!
Pranayama este tehnica de respiratie folosita in yoga si este alcatuita din mai multe exercitii care completeaza asanele — posturile — ale fiecarei modalitati yoghine. Respiratia de foc este un astfel de pranayama si are multiple beneficii pentru organism.
Unul dintre cei mai importanti factori in yoga este respiratia, deoarece ii permite yoghinului sa se relaxeze inspirand si expirand profund in timp ce executa asanele. Acest lucru ajuta la calmarea mintii, elibereaza tensiunea si oxigeneaza creierul, potrivit unui studiu publicat in Annals of the New York Academy of Sciences .
Ce este respiratia de foc?
Numele sanscrit pentru suflarea de foc este kapalabhati; termenul kapala se traduce prin „craniu” si bhati prin „curat”. Prin urmare, se refera la curatarea mintii.
Dupa cum vom detalia mai tarziu, acest exercitiu ajuta la controlul anxietatii si la reducerea efectelor nervilor, ingrijorarii, tristetii, durerii si fricii.
Cea mai obisnuita postura pentru a face acest pranayama este cea a lotusului, adica stand cu picioarele flectate si incrucisate, spatele drept si mainile pe genunchi.
Cum se face?
Kapalabhati consta in inhalarea blanda — daca esti incepator — si profund prin nas pana cand plamanii sunt plini si expirarea fortata pentru a elimina tot aerul.
Expiratia se face si cu nasul, iar abdomenul trebuie contractat spre coloana vertebrala, pentru a stimula diafragma. Ritmul respiratiilor creste pe masura ce elevul stapaneste tehnica.
Care sunt beneficiile Breath of Fire?
Practicarea respiratiei de foc are multiple beneficii legate de emotionalitate si de functionarea organismului. In continuare, vom detalia cateva dintre ele.
1. Recapata controlul in situatii stresante
Yoga poate fi excelenta pentru sanatatea mintala.
Respirand intr-un mod controlat, concentrarea creste si mintea este curatata de energiile negative care provoaca stres si anxietate. Relatia dintre ritmul respiratiei si anxietate a fost confirmata de cercetarile publicate de Respiration and Emotion .
Cand suntem stresati, diafragma se contracta spre interior, chiar in zona plexului solar, care este locul in care toate emotiile sunt „depozitate” conform traditiei hinduse.
Cu Breath of Fire, emotiile vor putea curge in si in afara corpului, daca este necesar, pentru a echilibra corpul si pentru a imbunatati sanatatea mentala si fizica.
2. Purifica sangele si plamanii
Acest exercitiu de respiratie ajuta la imbunatatirea circulatiei si la purificarea sangelui, datorita cantitatii de oxigen care este inhalata. Beneficiile acestor inspiratii si expiratii complete si profunde sunt confirmate de mai multe studii citate de Jurnalul International de Yoga.
Teoriile yoghine sustin ca, prin expulzarea intregului aer, niciun reziduu al acestuia nu ramane in sistem. In acest fel, este posibil ca aerul nou si mai curat sa ajunga in plamani atunci cand este inhalat din nou.
3. Creste capacitatea pulmonara
Fiintele umane nu folosesc de obicei plamanii la capacitatea lor maxima, deoarece de obicei respiram intr-un mod limitat. Aceasta inseamna ca respiram scurt, care nu umplu plamanii cu aer.
Daca Respiratia de foc este practicata frecvent, plamanii se vor obisnui sa stocheze progresiv mai mult aer. O investigatie publicata in 2005 de Respiratory Physiology & Neurobiology afirma ca yoga imbunatateste functiile respiratorii la anumite persoane, desi acest lucru nu se intampla la toti practicienii.
4. Intareste chakra buricului
Aceasta chakra, numita si Manipura si care este a treia dupa cultura hindusa, este responsabila de concentrarea emotiilor. Este cea mai mare si mai puternica chakra dintre toate; Este legat de actiuni si emotii.
Te-ai simtit vreodata „gol in stomac” cand esti speriat sau trist? Conform credintelor yoghine, acest lucru se poate datora manifestarii acestei chakre in corpul tau.
5. Ajuta memoria si concentrarea
Respiratia profunda nu oxigeneaza doar sangele, ci si creierul. Yoga si tehnicile sale de respiratie imbunatatesc abilitatile cognitive si concentrarea, dupa cum a confirmat Asociatia Americana de Psihologie.
6. Stimuleaza functionarea sistemului digestiv
In timpul exercitiului de respiratie, sistemul digestiv este activat datorita miscarii diafragmei.
In acest fel, prin practicarea yoga, se obtine o digestie mai buna si se amelioreaza disconforturile precum sindromul de colon iritabil, potrivit unui studiu publicat de Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.
Precautii la efectuarea respiratiei de foc
Supravegherea este de preferat la efectuarea acestei tehnici.
Daca abia incepi sa exersezi Respiratia focului, fa-o intotdeauna sub supravegherea instructorului tau pana cand o stapanesti. Este o tehnica delicata care necesita timp si rabdare.
Nu respira atat de repede daca esti incepator pentru ca s-ar putea sa ametesti. Este posibil ca sistemul respirator sa nu fie obisnuit sa primeasca si sa expulzeze atat de mult aer in acest fel; lasa-l sa se obisnuiasca progresiv ca sa nu-l supraincarci.
Daca ametiti, opriti exercitiul. Nu continuati daca incepeti sa va simtiti rau, deoarece din cauza socului brusc de aer din interiorul plamanilor, plamanii dvs. vor obosi si va pot face sa lesiniti.
Un studiu publicat in revista Chest detaliaza un caz al unei femei care a dezvoltat un pneumotorax spontan – adica o intrare de aer in spatiul pleural care captuseste plamanii – care efectueaza aceasta tehnica fara supraveghere.
Desi acesta este un caz unic si extrem, este un exemplu a ceea ce se poate intampla daca iti exersezi corpul.
Contraindicatii la respiratia de foc
Acest exercitiu este contraindicat femeilor insarcinate sau care au menstruatie. De asemenea, nu este recomandat pacientilor care sufera de epilepsie, hipertensiune arteriala, emfizem pulmonar sau boli cardiovasculare.
Dincolo de aceste precautii si contraindicatii, respiratia focului este o tehnica benefica deoarece promoveaza sanatatea mintala si celelalte avantaje deja mentionate. Cu el, te vei putea concentra asupra a tot ceea ce se intampla in interiorul tau si te va face mai constient de fiinta ta.
Cu toate acestea, este un exercitiu care trebuie facut cu prudenta daca esti doar un incepator, sau chiar daca l-ai mai facut, dar vrei sa ceri ceva mai mult de la corpul tau. Cheia pentru yoga este sa ai rabdare. Nu vei vedea progrese de la o zi la alta, dar cu siguranta il vei percepe in timp.