Bucurestii au, in centru, Teatrul Metropolis

De la 1 noiembrie, Capitala are, oficial, un nou lacas de cultura, unde se joaca spectacole de teatru

Gandit initial ca un teatru al tineretului, repertoriul Teatrului Metropolis, al carui director este bine cunoscutul actor George Ivascu, este unul pentru toate varstele. Exista o singura conditie pentru cei care vor sa calce pragul acestui teatru recent renovat: sa aiba mult bun-gust si dorinta de a “manca teatru pe paine”. Pentru ca spectacolele selectate sa faca parte din repertoriu, fie ca sunt reprezentatii care s-au jucat ani la rand cu sala plina, fie ca-s premiere, sunt de cea mai buna calitate.

Nume si spectacole mari

Mari nume ale scenei romanesti s-au grabit sa celebreze inaugurarea noului teatru. N-au lipsit Maia Morgenstern, Catalina Buzoianu, Leontina Vaduva, Robert Nagy, Alexandru Tocilescu, George Mihaita etc. Teatrul tineretului vine cu un repertoriu de exceptie, alcatuit in doar cateva luni. “Era momentul sa ne intoarcem privirea cu demnitate catre actori si catre teatru”, a declarat George Ivascu. Ai vrea sa afli, concret, care sunt atractiile actualei stagiuni?

Iata doar cateva: “Peste cu mazare”, un spectacol-recital al marii doamne a teatrului romanesc, Olga Tudorache, secondata de actrita Tamara Cretulescu; “Trei”, un triptic de monoloage in regia lui Theo Herghelegiu; “Opposite Attract”, un spectacol semnat Florin Piersic jr; “In rolul victimei”, recenta premiera in regia lui Felix Alexa; “Despre banalitatea raului” – suita de patru monoloage in regia lui Mihai Maniutiu; “Edith Piaf”, un omagiu adus genialei cantarete franceze – scenariul, regia si coregrafia, Malina Andrei; “Bigudiuri”, un spectacol de Radu Nichifor pe un text de Mimi Branescu; “No One”, o productie a lui Carmen Vioreanu; “Nijinski”, un scenariu dramatic, in regia si dupa un concept scenografic al Emei Nicola; “Victor sau copiii la putere” – regia Gelu Colceag; “Agamemnon”, de Rodrigo Garcia, in regia tanarului Radu Nica. Si lista ar putea continua, pentru ca oferta este mult mai generoasa decat imi ingaduie spatiul.

Lacrimi de pinguini…

Nu, n-am uitat tocmai de “Jocul de-a adevarul”, un show dupa textul Liei Bugnar, prezenta in trei ipostaze: autoare, co-regizoare, alaturi de Dorina Chiriac, si actrita (Vera). Un text taios ca o coala de hartie, pe care, intr-un moment de sinceritate absoluta, ti-ai asternut toata viata, cu bune si cu rele: ganduri numai de tine stiute, fapte oribile care te macina si pe care le-ai ascuns in fundul sufletului, banuieli, frustrari, momente de tandrete, de (auto)ironie, de curajul de a recunoaste ca relatia conjugala pe care o vedeai aproape de perfectiune scartaie din toate incheieturile. Nu trebuie prea multe pentru a juca, pe etalate, jocul de-a adevarul. E nevoie de doua jumatati, un el si o ea, care, in principiu, apartin altor parteneri. Dar ce te faci cand te trezesti intr-un parc de distractii in care totul iti da ghes sa spui adevarul? Un parfum de levantica, o bratara confectionata din… lacrimi de pinguini si viata ia alta intorsatura. Te las s-o descoperi…