Tot romanul stie probabil ca astazi se sarbatoreste Ziua Nationala a tarii, in amintirea Marii Uniri din 1918. Mai putin cunoscute sunt insa alte evenimente care au avut loc pe 1 decembrie de-a lungul istoriei, ca inaugurarea Arcului de Triumf din Bucuresti sau castigarea independentei de catre Republica Centrafricana.
La 1 decembrie 1918, Adunarea Nationala de la Alba Iulia, constituita din 1228 delegati si sprijinita de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colturile Ardealului si Banatului a adoptat o Rezolutiune care consfinteste unirea tuturor romanilor din Transilvania si intreg Banatul (cuprins intre raurile Mures, Tisa si Dunare) cu Romania, scrie Wikipedia. Printre amendamentele rezolutiei se numara votul egal si direct, libertatea exprimarii si a presei, libertatea nationala si reforma agrara.
“Marea Unire a fost si ramane pagina cea mai sublima a istoriei romanesti. Maretia ei sta in faptul ca desavarsirea unitatii nationale nu este opera nici unui om politic, nici a unui guvern, nici a unui partid; este fapta istorica a intregii natiuni romane”, afirma Florin Constantiniu in “O istorie sincera poporului roman”. 1 decembrie se sarbatoreste ca zi nationala din 1990.
Faptul ca trupele care participa la defilarea de astazi trec pe sub Arcul de Triumf nu este intamplator. Monumentul comemoreaza victoria Romaniei in Primul Razboi Mondial (1914-1918) si a fost inaugurat pe 1 decembrie 1936, in prezenta regelui Carol al II-lea, a reginei Maria si a printului mostenitor Mihai. Scheletul de beton al constructiei dateaza din 1922, iar basoreliefurile actuale din 1935-1936.
Un alt stat care isi comemoreaza astazi Ziua Nationala este Republica Centrafricana. Colonie franceza incepand cu sfarsitul secolului al XIX-lea, teritoriul a fost redenumit Republica pe 1 decembrie 1958 si si-a castigat independenta pe 13 august 1960.
Tot astazi se implinesc 93 de ani de la instalarea administratiei militare germane la Bucuresti (in 1916) si 90 de ani de la instaurarea primului guvern de coalitie din istoria interbelica a Romaniei, in 1919, sub conducerea lui Alexandru Vaida-Voievod.
Pe 1 decembrie 1864 a fost infiintata Casa de Depuneri si Consemnatiuni (CEC), iar acum 50 de ani s-a semnat Tratatul Antarcticii, prin care s-a interzis efectuarea de teste militare in aceasta zona. Tot in prima zi din luna decembrie, dar in 1800, orasul Wshington a devenit capitala Statelor Unite ale Americii, iar in 1835 Hans Christian Andersen a publicat prima sa carte de povesti.
Astazi s-au nascut Woody Allen, Johnny Raducanu, Cezar Petrescu si Marie Tussaud, fondatoarea Muzeului Figurilor de Ceara din Londra.