Ce poate fi mai frumos decat aducerea pe lume a unui copil? O noua viata ia contact cu lumea si isi incepe calatoria in sanul familiei. Crestinii ortodocsi obisnuiesc sa treaca prin Taina Botezului cu copiii lor, pentru ca acestia sa intre cu dreptul in viata de crestini. Anumite traditii legate de botez sunt respectate de ortodocsi atunci cand micutii iau pentru prima data contact cu religia.
Botezul are o dubla semnificatie. In primul rand, aceasta Taina Sfanta actioneaza ca o marturisire a credintei in Dumnezeu, iar in al doilea rand, aceasta este o acceptare si o impartasire a suferintelor simtite de Iisus Hristos pe cruce. Botezul este de obicei infaptuit la cateva zile dupa nastere pentru ca atunci copilul nu are pacate proprii, insa, prin actul botezului, acestuia ii este iertat pacatul stramosesc. Botezul este deci un ritual de initiere al noului nascut, fiind urmat si de alte doua taine sfinte: Mirungerea si Impartasania. Dupa ce acestea sunt duse la indeplinire in biserica, micutul este considerat un crestin in adevaratul sens al cuvantului.
Slujba botezului se afla in centrul cumulului de traditi legate de botez. Prin intermediul acesteia, nou-nascutul primeste harul Sfantului Duh si este crestinat, putand incepe viata de crestin. Inainte de toate acestea insa, trebuie stiut ca Biserica Ortodoxa nu oficiaza botezuri in zile de post si la anumite sarbatori eclesiastice. Preotul trebuie anuntat dinainte pentru ca acesta sa fie liber in ziua botezului, iar biserica trebuie pregatita pentru oficierea Sfintei Taine. Botezul are loc dupa 8-40 de zile de la nastere, insa poate avea loc si mai tarziu.
Trusoul reprezinta toate obiectele de care este nevoie in biserica in ziua botezului si, conform vechilor traditii legate de Botez, acesta este asigurat de catre nasii copilului. Trusoul trebuie sa cuprinda un prosop mare si unul mic, o panza, o sticluta cu mir, hainutele de botez si prosopul pentru preot, precum si pernuta pentru batistele sau cruciulitele date invitatilor din biserica. Nasii merg cu aceste lucruri acasa la familia nou-nascutului. Preotul este chemat acasa la lehuza si citeste anumite rugaciuni prin care numele ales de parinti este consfintit provizoriu.
In unele parti ale tarii, moasa este cea care duce nou-nascutul la biserica in timp ce, in alte zone, nasii sau parintii duc copilul la biserica.
Vechile traditii legate de Botez spun ca moasa este cea care da copilul nasilor in biserica si spune ca ea il aduce pagan iar nasii il vor scoate crestin din biserica. Mai apoi urmeaza slujba bisericeasca in care nasii tin copilul in brate si se leapada in numele acestuia de satana, acceptand lumina Domnului. Se rosteste Crezul si se fac cateva rugaciuni, iar mai apoi se aprind lumanarile de Botez. In acest moment incepe Taina Botezului.
Conform vechilor traditii legate de Botez, dupa sfintirea apei din scaldatoare si ungerea cu untdelemn a copilului, acesta se scufunda de trei ori in apa sfintita de catre preot. Aceasta actiune are o insemnatate deosebita pentru ca simbolizeaza zilele petrecute de Iisus in mormant. Scufundarea in apa simbolizeaza moartea vietii in pacat, iar iesirea din apa semnifica invierea impreuna cu Iisus Hristos intr-o viata noua. Nasa este cea care ia copilul pe o panza necusuta si nefinisata din mainile preotului. Aceasta primeste micutul crestin si il imbraca in haine curate si noi in timp ce preotul se spala pe maini si rosteste rugaciuni.
Ungerea cu mir sau Taina Mirungerii este infaptuita in mod curent ca si una din cunoscutele traditii legate de Botez. Micutul este uns cu Mir si primeste astfel Pecetea Duhului Sfant. Dupa ce preotul, nasul si copilul inconjoara cristelnita de trei ori, preotul ia doua capete ale fesei si le uda, stropind cu ele fata pruncului pentru a-l binecuvanta. Apoi el ia un burete si sterge toate locurile unde l-a uns cu mir pe prunc si spune rugaciunile aferente tunderii botezatului. Tunderea in semnul crucii sta ca si simbol al lepadarii omulul pagan, vechi, si acceptarea unei noi vieti crestinesti si duhovnicesti in Hristos.
Unul dintre obiceiurile cunoscute in unele parti ale tarii este acela ca fasa de legat a copilului sa fie de marime medie pentru ca, daca este prea lunga acesta se va casatori tarziu, iar daca este prea scurta copilul se va casatori prea repede.
Parintii sunt cei care aduc la biserica uleiul si vinul folosite in mirungere si impartasanie, iar hainele noi cu care este imbracat copilasul dupa botez trebuie sa faca parte din trusoul daruit de nasi. Nasa sau nasul este cel care tine copilul in brate pe intreaga durata a botezului.
Cunoscutele traditii legate de botez spun ca nasii vin in a doua zi dupa botez la fin si il imbaiaza pe acesta. Acest moment mai este cunoscut si ca ursita pruncului. In Moldova si Oltenia se spune ca fiecare prunc are trei ursitoare, in timp ce in alte zone ale tarii acestea pot fi sapte, noua sau chiar doisprezece. Mesele bogate inchinate ursitoarelor au rolul de a atrage bunavointa acestora, in acest fel ursitoarele prevestind numai lucruri de bine copilasului nou-nascut. In cadita in care nasa spala copilul se pun monezi, busuioc, grau si flori parfumate. Acestea reprezinta bogatia, frumusetea, sarmul si mirosul imbietor al pruncului. In apa mai pot fi puse si alte obiecte si produse, in functie de zona si traditia fiecarei parti a tarii. Sub cadita, nasa poate pune bani pentru ca, atunci cand va fi mare, copilul sa aiba noroc si bogatie.
In traditiile legate de botez se spune ca doar femeile pot sa ii faca baie pruncului asa ca acestea se aduna intr-o camera si incep sa faca ritualul. Apa cu care a fost spalat copilul este mai apoi aruncata la radacina unui copac pentru ca aceasta sa nu fie calcata de cineva si sa strice ursitele copilului si pentru ca acesta sa duca o viata curata.
Dupa imbaiere are loc o masa festiva in care participa nasii, moasa, familia si prietenii acesteia si in care sunt aduse daruri copilului. Cel mai adesea, acestea sunt hainutele. Dupa incheierea petrecerii, nasii sunt dusi acasa de catre parintii copilului care le ofera nasilor plocoane.
Exista nenumarate traditii legate de botez, acestea diferentiindu-se in functie de zona tarii si de obiceiurile care se practica. Unele au fost uitate, in timp ce altele noi incep sa rasara. Sfanta Taina a Botezului ramane insa in esenta aceeasi, iar nou-nascutul este adus pe drumul crestinesc. Noua viata este sarbatorita asa cum se cuvine, iar familia si prietenii se pot bucura de noul suflet care le incanta casele.