Afla mai multe despre negii genitali!

Negii genitali apar in urma contactarii unei boli cu transmitere sexuala. Anual, un numar de aproximativ 1 milion de oameni sunt diagnosticati cu negi genitali. Sa aflam si noi mai multe despre acestia!

Negii genitali sunt cauzati de virusul papiloma uman, denumit HPV. In prezent, au fost descoperite peste 40 de tulpini diferite ale acestui virus, care afecteaza in mod direct regiunea genitala si care se transmit pe cale sexuala. De cele mai multe ori, organismul nostru poate lupta impotriva acestui virus, inainte sa apara semne ale negilor genitali.

Factori de risc

Specialistii estimeaza ca jumatate din persoanele active sexual ajung sa fie infectate cu o tulpina HPV, mai devreme sau mai tarziu in viata. Factorii de risc: prezenta unei alte boli cu transmitere sexuala, inceperea vietii sexuale la o varsta frageda, intretinerea de raporturi sexuale neprotejate sau cu parteneri al caror istoric sexual este necunoscut.

Simptome

Cele mai comune simptome sunt umflaturile de culoarea pielii, moi la atingere cu aspect de conopida. Acestea apar in mai multe zone si pot fi grupate in buchete extinse. Pacientul nu va prezenta dureri la atingere, insa va avea senzatia de prurit.

Negii sunt vizibili la nivelul vulvei si vaginului, colului uterin, pe penis, in jurul anusului, la nivelul gurii, pe buze sau limba. Acestia apar chiar si la 6 luni de la infectarea cu virusul HPV. Vaccinarea impotriva HPV este o buna cale de prevenire a aparitiei negilor.

Negii genitali pot creste in timpul sarcinii, atunci cand pacientul urmeaza un tratament cu chimioterapie sau post-transplant, atunci cand pacientul sufera de diabet, HIV / SIDA sau boala Hodgkin.

Atunci cand observi leziunile, chiar daca sunt mici, trebuie sa te prezinti la medicul ginecolog pentru control si prescrierea unui tratament.

Tratament

Chiar daca negii genitali nu produc disconfort, tratamentul este necesar. In functie de gravitatea bolii, medicul iti poate prescrie medicamente sau poate interveni chirurgical pentru indepartarea negilor genitali. Chiar si asa, leziunile pot reaparea.

Chirurgia negilor consta in crioterapie (inghetarea acestora cu nitrogen lichid), electrocauterizarea (arderea negilor), excizia cu laser (taierea negilor cu ajutorul laserului) sau excizia chirurgicala.