60 de milioane de euro a platit Compania Nationala de Drumuri pentru studii de fezabilitate si prefezabilitate, pentru aproximativ 1.400 km de autostrazi si drumuri expres a caror constructie nu a demarat niciodata, se arata intr-o analiza Gandul. Mult-promisa autostrada Iasi – Tg. Mures a inghitit, la rindul ei, bani frumosi pentru firmele de proiectare, desi nu s-a construit nici macar un metru.
In cazul autostrazii Iasi – Tg. Mures, autoritatile au comandat mai intai studii de prefezabilitate – care cuprind, in mare, traseul drumului -, si apoi si studii de fezabilitate, care includ si costurile cu constructia propriu-zisa a autostrazii.
Search Corporation a obtinut, prin licitatie, in 2010, un contract de la CNADNR pentru executia “Studiului de fezabilitate si liste de cantitati” pentru autostrada Targu Mures-Ditrau. Valoarea contractului a fost de 3.291.995,98 lei, echivalentul a 783.800 euro, avand termen de finalizare 2012.
Segmentul face parte din autostrada Targu Mures-Iasi-Ungheni (Sculeni), pentru care CNADNR atribuise anterior, in iulie 2007, un contract pentru realizarea unui studiu de prefezabilitate. Pretul pentru studiul de prefezabilitate, stabilit in urma procedurii de atribuire, a fost de 891.266 euro, cu TVA inclus. Castigatorul contractului a fost Iptana.
„Autostrada Targu Mures – Iasi – Ungheni reprezinta un proiect special prin care s-a urmarit realizarea unei magistrale de mare viteza intre Moldova de peste Prut si Transilvania”, se mentiona in studiul de fezabilitate din 2007.
Pentru alegerea traseului optim au fost analizate 4 variante principale de traseu, toate avand drept punct de plecare zona de sud a municipiului Targu Mures (km 141+000 al Autostrazii Transilvania), iar ca punct final podul peste Prut de la Ungheni de la granita cu Republica Moldova. Varianta „castigatoare” a fost cea care urmeaza traseul Targu Mures – Sovata – Ditrau – Tulghes – Poiana Largului – Targu Neamt – Targu Frumos – Iasi – Ungheni.
Lungimea totala a acesteia este de 307,2 km din care 20 km (1,6% din lungime) cu viteza de proiectare de 100 km/h si 287,2 km (93,4% din lungimea traseului) cu viteza de proiectare de 120 km/h. Autostrada era prevazuta sa aiba 7 tuneluri cu lungimea totala de 4,2 km si poduri pe o lungine de 102,7 km, adica pe 33% din lungime traseu.
Studii expirate pentru desene animate
Potrivit legii, studiile au o perioada de valabilitate de doi ani. Autostrada Iasi – Tg. Mures este deocamdata la stadiul de desen, pe o harta prezentata de premierul Victor Ponta.