Celulele stem in tratarea diabetului

Celulele stem, poate una dintre cele mai mari descoperiri stiintifice din ultimii ani, sunt celule mama ale organismului uman, ce sunt capabile sa se diferentieze, la nevoie, in alte tipuri de celule, pentru a indeplini functiile necesare organismului si pentru a-l pastra sanatos.

O parte dintre celulele pancreasului produc insulina. Astfel ca exista doua tipuri de diabet. Primul, in care celulele producatoare sunt distruse de catre sistemul imunitar, si al doilea, in care acestea nu pot produce suficienta insulina.  Pentru a inlocui celulele pierdute sau care nu functioneaza corect, oamenii de stiinta au efectuat un studiu pe soareci, in care au folosit celule stem. Si care s-a dovedit foarte promitator.

Celulele stem ca tratament pe cobai

S-a extras tesut din parti ale creierului animalelor, folosindu-se caile nazale. Zona folosita pentru experiment este accesibila prin aceeasi metoda si la oameni. Apoi, echipa a separat celulele stem neuronale, expunandu-le unei proteine ce stimuleaza productia de insulina. Dupa doua saptamani, celulele stem divizate au fost asezate pe foite de colagen, fiind incorporate in pancreasul soarecilor, fara a dauna organului in sine. Pe o perioada de 19 saptamani, animalele au dovedit niveluri de insulina si glicemie comparabile cu cele ale soarecilor sanatosi. Tratamentul a fost oprit prin indepartarea foitelor de colagen cu celule, moment in care diabetul a revenit.

Celule stem nemanipulate genetic

Cea mai importanta parte a testului si a rezultatelor sale a fost faptul ca celulele stem nu au necesitat manipularea genetica. Oamenii de stiinta au mai incercat sa creeze celule pancreatice, dar celulele stem recoltate din ficat sau sange au avut nevoie de modificari genetice, care sunt considerate periculoase in tratamentul pentru oameni. Un alt avantaj il constituie provenienta. Celulele provenind din acelasi organism in care sunt folosite, nu exista sanse de respingere sau nevoie de tratament pentru ca ele sa fie acceptate.

Cercetatorii spun ca accesarea celulelor stem neuronale la oameni este sigura si nu prezinta niciun risc pentru sanatate. Acestea ar putea fi colectate din bulbul olfactiv, prin caile nazale, cu ajutorul unui endoscop. Onur Basak si Hans Clever, reprezentanti ai Institutului de Cercetare a Celulelor Stem din Olanda afirma ca “cel mai important este ca s-a reusit derivarea celulelor producatoare de insulina, fara modificarea genetica”. Urmatorul pas esential este validarea rezultatelor si aplicabilitatea lor in cazul oamenilor.