De ce ar trebui sa ingrijoreze intreaga lume criza coronavirusului din India, cu un record global de 360 de mii de infectii in ultimele 24 de ore si ruguri funerare masive pe strazi? Varianta care afecteaza tara incepe sa se raspandeasca pe intreaga planeta, sarind peste restrictii, intr-un singur exemplu ca virusul nu intelege bariere.
India a inregistrat un nou record global cu 360.960 de cazuri noi de coronavirus in ultimele 24 de ore, cel mai mare numar raportat pana acum in orice tara din lume.
Doua mutatii SARS-CoV-2 au fost descoperite pentru prima data in India in urma cu o luna, cand tara a inceput sa experimenteze o crestere uluitoare a cazurilor care acum devasteaza sistemul sau de sanatate.
Mutatiile variantei B.1.617, cunoscute sub numele de „dublu mutant” si „triplu mutant”, care nu fusesera vazute pana acum in nicio alta parte a lumii, nu ar fi, totusi, singurele responsabile pentru dezastrul sanitar indian. . Nerespectarea comportamentului adecvat al oamenilor in ceea ce priveste virusul ajunge sa explice imaginea.
Imaginile cu sute de mii de oameni care se scaldau in raul Gange, inghesuiti si fara nicio protectie, in urma cu doar cateva zile au dat nastere la alte imagini la fel de deconcertante: masivele ruguri funerare.
Dar ceea ce se intampla in India nu ramane in India, asa cum ceea ce a inceput in Wuhan nu s-a terminat in Wuhan.
Din India in lume
In Italia, alarma creste cu privire la raspandirea rapida la doar 60 de kilometri sud de Roma a asa-numitei variante indiane. Ceea ce a inceput ca un caz al unui cuplu de oameni infectati nou sositi din Delhi s-a transformat in curand intr-un focar intr-o comunitate etnica sikh cu 262 de cazuri infectate, inclusiv 36 de minori. Si exista versiuni in care multe altele au fost de fapt detectate.
Intr-un zbor recent de la New Delhi la Hong Kong, aproximativ 50 de pasageri au fost testati pozitiv pentru Covid-19. Si ar fi deja 17 tari in care varianta indiana a reusit sa treaca prin toate controalele. Orice masuri suplimentare aplicate acum sunt prea tarziu. Si ceea ce trebuia sa fie o criza indiana ar fi acum o criza pentru toti.
„Virusul nu respecta granitele, nationalitatile, varsta, sexul sau religia”, a declarat pentru BBC dr. Soumya Swaminathan, om de stiinta sef la Organizatia Mondiala a Sanatatii.
„Si ceea ce se intampla acum in India s-a intamplat, din pacate, in alte tari”.
Daca exista ceva ce pandemia a clarificat inca din prima zi, acesta este cat de interconectata este lumea. Si daca o tara are niveluri foarte ridicate de infectie, este probabil sa se raspandeasca in alte tari. S-a intamplat cu China. Se intampla cu Brazilia. Se intampla cu India.
Chiar si cu restrictii de calatorie, teste si screening-uri si carantine, infectiile pot filtra; iar daca un calator vine dintr-un loc unde virusul este foarte raspandit, are sanse mai mari sa aduca virusul cu el.
India, cu aproape 1,4 miliarde de locuitori, este a patra tara care a trecut bariera celor 200.000 de morti, in urma Statelor Unite, Braziliei si Mexicului.
Expertii considera ca numarul real de infectii este mult mai mare. Si din cele 18 milioane de infectii, 6 milioane au fost inregistrate doar pana acum in aprilie.
Varianta indiana: ce se stie?
Potrivit OMS, varianta B.1.617 a fost deja detectata in cel putin 17 tari. Majoritatea fluxurilor provin (pe langa India) din Marea Britanie, SUA si Singapore. Si in ultimele zile, a fost depistat in mai multe tari europene (Belgia, Elvetia, Grecia, Italia).
Dupa mai multe teste de secventiere a virusului, s-a confirmat in martie ca aceasta noua varianta s-a dezvoltat in statul Maharashtra.
Pericolul variantei este ca reuneste doua mutatii, care pana acum se manifestasera separat. Aceasta inseamna ca noua „versiune” este mai puternica impotriva anticorpilor. Cu toate acestea, vaccinurile actuale ar trebui sa faca acest lucru.
Este mai contagios? Nu se stie. Pe de o parte, nivelul socant al infectiilor din India ar sugera acest lucru. Dar cand ne uitam la comportamentul social, teoria conform careia varianta este mai contagioasa isi pierde abur. Iar explicatia ca in India oamenii s-au imbolnavit din cauza demonstratiilor politice si religioase masive din ultimele saptamani, spitale debordante, unde nu exista paturi, medicamente sau oxigen, creste odata cu greutatea.
De ce sa te ingrijorezi?
Tocmai pentru ca inca nu se stie cat de contagioasa si cat de letala este.
„Nu cred ca exista vreo dovada ca este o mutatie de evadare (ceea ce ar insemna) in esenta ca vaccinurile nu o pot opri”, a declarat pentru BBC dr. Jeff Barrett, director al Initiativei de genomica Covid-19 de la Institutul Wellcome. .sanger.
„Cred ca, evident, trebuie sa urmarim cu atentie, dar in acest moment nu exista niciun motiv de panica”, a spus Barrett.
Un alt motiv de ingrijorare cu privire la ceea ce se intampla in India este ca apar mai multe mutatii si ca acestea nu respecta barierele imunologice ale vaccinurilor actuale.
Intr-o nota publicata de Clarin marti, medicul MSF, Jorge Martin, a explicat ca posibilitatea aparitiei unor noi variante de coronavirus este ceva foarte fezabil. Si a dat exemplul Indiei din cauza numarului de infectii care exista.
Cu cat exista mai multe infectii intr-o regiune, cu atat este mai probabil ca de acolo sa apara o noua varianta. Acest lucru se datoreaza faptului ca fiecare infectie ofera virusului sansa de a evolua si de a scapa de vaccinuri.
De ce se muta un virus?
Pentru Martin, este vorba despre „functionarea naturala a virusilor, esenta lor este mutatia.” Si adauga ca „virusii intra in celule si se reproduc, pentru ca sunt mecanisme de supravietuire, si se muta pentru a nu fi distrusi”.
Solutia: vaccinati
„Modul de a limita variantele virale care apar in primul rand este de a preveni replicarea virusului in noi… deci cel mai bun mod de a controla variantele este sa controlam numarul global de cazuri pe care le avem in acest moment”, explica profesorul. Sharon Peacock, directorul consortiului Covid-19 Genomics UK (Cog-UK), in declaratii adresate lantului britanic.
Pentru asta exista ceea ce stim cu totii pana acum: inchideri, igiena si distantare sociala. Dar mai presus de toate, vaccinarea. Nimic din toate astea nu pare sa se intample in India (ironic, capitala mondiala a productiei de vaccinuri), unde vaccinurile sunt aplicate in driblings and drabs.
Pana acum, mai putin de 10% din populatia sa a primit prima doza de vaccin si mai putin de 2% sunt complet vaccinati. Un alt motiv pentru care lumii ar trebui sa-i pese.