Daca va gandeati ca noi nu avem cu ce sa ne mandrim, v-ati inselat. De-a lungul timpului, romancele au facut cate ceva pentru a ramane in istorie. Si au reusit asta prin puterea exemplului, prin lucruri marete….nu prin ceea ce fac domnisoarele de astazi ca sa se afirme…cine si-a mai pus silicoane…cine cu cine s-a mai cuplat….cine, unde merge…ce masini si-au mai lut. Domnisoarele care apar pe sticla din ce in ce mai mult, sunt cunoscute datorita relatiilor cu oameni importanti din showbiz-ul romanesc.
Ceea ce o sa va prezint in continuare, sunt romance car au ramas in istorie si s-au facut cunoscute prin propriile realizari.
Elena Ghica – prima femeia care a escaladat varful Moench din Alpii Elvetieni. Romanca, a infipt acolo tricolorul romanesc.
Elena Vacarescu este prima romanca membra a Academiei Franceze.
Sarmisa Bilcescu este prima romanca avocat in Europa. Sarmisa, a fost si prima femeie care a obtinut licenta in drept la Universitatea din Paris, si prima femeie din lume Doctor in drept.
Elisa Leonida Zamfirescu a fost prima femeie inginer din lume, si este romanca! Ca urmare a respingerii din partea conducerii Scolii de Poduri si Sosele din Bucuresti, Elisa a studiat la Academia Regala Tehnica din Berlin, unde a absolvit in 1912.
Hariclea Darclee este romanca pentru care Giacomo Puccini a creat piesa “Tosca”.
Irina Burnaia, este prima femeie pilot din lume care a traversat munti Carpati in zbor. A fost decorata cu ordinul Virtutea Aeroautica de Pace.
Cecilia Cutescu-Storck, a fost prima femeie profesor universitar in invatamantul de arta din Europa. In 1916 a infiintat “Asociatia Femeilor pictore si sculptore”. In 1933 a fost aleasa presedinta Sindicatului de Arte Frumoase.
Smaranda Braescu este prima aviatoare de origine romana care a doborat recordul mondial de salt cu parasuta.In 1931 a fost campioana europeana la parasutism, iar in 1932 campioana mondiala la Sacramento, SUA.
Elena Caragiani-Stoenescu este prima femeie aviator din Romania. La varsta de 27 de ani primeste Brevetul International de Pilot Aviator, eliberat de Federatia Aeronautica Internationala.
Elisabeta Rizea a fost o eroina a luptei anticomuniste din Romania. In 1952 si 1961 a fost arestata si torturata de autoritatile comuniste. A facut 12 ani de inchisoare, iar povestea ei a devenit cunoscuta in urma unui interviu din 1992, inclus in documentarul Mamorialul Durerii, de Lucia Hossu-Longin.
Ana Aslan, este probabil una dintre cele mai cunoscute romance. A inventata vitamina H3 ( Gerovital ) si a Aslavitalului.
Prima femeie decan din Romania a fost Raluca Ripan.
Bineinteles ca nu puteam sa nu o mentionam pe Nadia Comaneci, prima gimnasta din lume care a primit nota zece la un concurs olimpic de gimastica. Nadia a ridicat drapelul Romaniei si a dus numele tarii mai departe cu mandrie. Este primul sportiv roman inclus in memorialul International Gymnastics Hall of Fame.
Avem cu ce sa ne mandrim!