Infectiile aparatului genital sunt date de microorganisme (bacterii, fungi, virusuri), dar pentru ca acesti microbi sa produca afectiunile inflamatorii, este nevoie si de alti factori. Acesti factori, denumiti si favorizanti tin fie de alte boli ale organismului pacientei, fie de alti factori externi.
A. Microroganismele care pot determina
infectiile aparatului genital sunt:
a. bacterii – pot aparea infectii cu bacterii aflate in mod normal pe mucoase (streptococ, stafilococ, colibacil, escherichia coli) si in anumite conditii nefavorabile devin agresivi, si cu bacterii patogene (gonococ, bacil piocianic, clostridium perfringens).
b. chlamydia trachomatis (care este responsabila de 25-30% din infectiile genitale), mycoplasma(mai rara), neiserria gonorrhoeae.
c. paraziti: trichomonas vaginalis.
d. fungi: candida albicans.
e. virusuri: papiloma virus, HIV.
Aceste microorganisme dau infectii ale aparatului genital pe cale sanguina (mai rar, in cazul infectarii cu bacil Koch – tuberculoza genitala), limfatica (mai ales dupa nasteri si avorturi), mucoasa sau prin mici rani ce pot aparea la acest nivel (asa-zisa transmitere prin contiguitate, cea mai frecventa cale de transmitere).
B. Factorii favorizanti ai infectiilor genitale pot fi:
a. diabetul zaharat si boli infectocontagioase;
b. anumite femei au o predispozitie mai mare de a face boli infectioase ale aparatului genital si au o aparare imunologica mai scazuta;
c. deficitul de igiena, masturbarea, raporturile sexuale frecvente pot favoriza infectii genitale repetate (agentii infectiosi se pot fixa pe spermatozoizi si ajung astfel in tractul genital superior);
d. nasterea, atat prin traumatizare a canalului genital, cat si prin faptul ca femeile in timpul graviditatii au o imunitate scazuta, reprezinta un factor declansator pentru anexite si cervicite;
e. uterul dupa nastere se poate transforma intr-un focar de infectie datorita faptului ca are mucoasa subtiata sau daca a fost incizat in timpul operatiei de cezariana;
f. trompele uterine sunt mici canale ce comunica direct cu cavitatea peritoneala, favorizand infectiile genitale;
g. in perioada menstruala are loc o rupere a barierei antimicrobiene data de mucusul cervical, ceea ce favorizeaza transmiterea ascendenta a microbilor (din acest motiv se cotraindica contactele sexuale in timpul menstruatiei).
h. o situatie aparte este transmiterea infectiilor genitale la femeile ce au implantat un DIU (sterilet).
Pentru prevenirea infectiilor genitale este bine sa aveti o igiena intima corespunzatoare (prin folosirea unor geluri de curatare special concepute pentru aceasta zona sensibila, adica cu ph neutru sau alcalin, fara parfumuri si coloranti, folosirea tampoanelor zilnice), evitarea folosirii spermicidelor si diafragmelor, contacte sexuale protejate prin prezervativ. De asemenea este bine sa fiti atente la orice modificare a secretiilor vaginale (cantitate, culoare, miros), inclusiv a modificarilor cantitatii si duratei fluxului menstrual (uneori o metroanexita se manifesta doar prin modificari ale mentruatiei si dureri abdominopelvine).
Recunoasterea cat mai precoce a infectiilor genitale si tratamentul precoce si corect cu antibiotice este necesara pentru afectarea definitiva sau partiala a capacitatii femeii de a avea copii.