Puerto Rico isi doreste statutul de stat – dar numai Congresul il poate face al 51-lea stat din Statele Unite

Portoricanii au cerut statutul de stat pe 3 noiembrie 2020, 52,3% dintre alegatori cerand schimbarea statutului insulei din teritoriu neincorporat in stat american.

Este a sasea oara cand statulitatea este pe vot de cand Puerto Rico si-a ratificat Constitutia in 1952. Alegatorii au respins schimbarea statutului in 1967, 1993 si 1998.

Rezultatele alegerilor din 2012 au fost neclare, deoarece unii alegatori nu au raspuns la ambele parti ale unei intrebari privind statulitatea in doua parti. In 2017, statulitatea a castigat decisiv, desi cu o prezenta foarte scazuta la vot, de aproximativ 23%.

Puerto Rico nu a devenit al 51-lea stat atunci si este putin probabil sa obtina statutul de stat in curand. Numai Congresul poate adauga noi state la Uniune, printr-un Act de Admitere sau o Rezolutie a Camerei care necesita aprobarea cu o majoritate simpla in Camera si Senat.

Statutul teritorial

Statele Unite au smuls Puerto Rico din Spania in razboiul hispano-american din 1898, impreuna cu Cuba, Filipine si Insulele Mariane.

La scurt timp dupa, o serie de hotarari ale Curtii Supreme numite „cazurile insulare” – luate de aceeasi instanta care a considerat segregarea rasiala constitutionala in Plessy v. Ferguson – au considerat ca majoritatea noilor teritorii ale Americii sunt locuite de „rase extraterestre”, neguvernabile de „ principii anglo-saxone.”

Aceste cazuri au etichetat teritoriile insulare ale Americii ca fiind incorporate sau neincorporate, fiecare avand un set diferit de drepturi. Puerto Rico este un teritoriu neincorporat. Este asemanator statelor SUA in multe privinte, dar rezidentii sai platitori de impozite nu au reprezentare la vot in Congres, nu pot vota pentru presedinte si nu se bucura de aceleasi drepturi constitutionale ca si alti americani.

In loc sa ofere politici clare de stanga sau de dreapta, cele doua partide politice principale din Puerto Rico sunt in mod traditional definite de pozitia lor cu privire la statutul de stat. Partidul Popular Democrat este in general in favoarea pastrarii unui teritoriu din Puerto Rico; Partidul Noului Progresist este pro-statal. Ambele au membri aliniati cu democrati si republicani.

In 2020, stransoarea Partidului Nou Progresist asupra cauzei statalitatii s-a slabit. Aproximativ 215.000 de portoricani care au votat pentru statutul de stat au votat impotriva candidatului sau la guvernator pro-statal, Pedro Pierluisi Urrutia, care si-a castigat cursa foarte ingust. Candidatul Partidului Nou Progresist pentru functia de comisar rezident – ​​delegatul fara drept de vot al Portoricoului la Camera Reprezentantilor SUA – a primit cu 132.000 de voturi mai putine decat a primit statutul de stat.

Statalitate in 2020

Toate aceste bilete impartite reflecta o tulburare politica mai larga care are loc in Puerto Rico dupa o jumatate de deceniu dificil.

Din 2015, Puerto Rico a ramas neindeplinit de plata unor parti din datoria sa, a trecut printr-o criza fiscala, a fost devastata de uraganul Maria si a supravietuit unei serii rare de „cutremure de grup”. Recuperarea economica a fost slaba si redresarea in caz de dezastru de cand Maria a fost stricata de coruptia locala si indolenta federala.

Nemultumirea fata de conducerea portoricana, agravata de austeritatea fiscala impusa de un consiliu federal controlat de Washington, a culminat anul trecut cu proteste masive. Guvernatorul Ricardo Rossello Nevares a demisionat in august 2019.

Protestatarii din Old San Juan sarbatoresc dupa ce Ricardo Rossello a demisionat pe 2 august 2019. Pe un panou scrie „Bye, bye Ricky”. Multumesc pentru nimic. Sa nu te mai vad.’ Jose Jimenez/Getty Images

Dupa demisia lui Rossello, Partidul sau Noul Progresist a avut o lupta foarte publica cu privire la procesul de succesiune. Un primar haotic si-a pus factiunile aliniate de republicani si democrati una impotriva celeilalte.

Toata drama si coruptia pare sa fi lasat multi sustinatori ai statului din Puerto Rico satui de Partidul Noului Progresist si de politica in general.

Pana la alegerile din 2020, au aparut noi partide cu oferte ideologice mai clare – cum ar fi Miscarea de Victorie a cetatenilor progresiste si populiste si Proiectul Demnitatii de dreapta, bazat pe religie. Aceste partide parvenite – impreuna cu cel de-al treilea partid din Puerto Rico, Partidul Independentei social-democrat si orientat spre independenta – s-au angajat sa faca guvernul sa functioneze mai bine, iar unii candidati straini au castigat de fapt.

Noile partide din Puerto Rico nu au sustinut in mare parte o anumita alegere cu privire la referendumul din 2020, promitand sa respecte oricare ar fi rezultatul.

Unii candidati terti au prezentat alternative la referendumurile frecvente si neobligatorii din Puerto Rico privind statutul de stat. Reprezentantul democrat din New York, Alexandria Ocasio Cortez, a sustinut o propunere de a crea o „adunare a statutului”, o conventie a delegatilor care ar elabora propuneri concrete privind statutul de stat, independenta si o relatie mai relaxata de „libera asociere” cu SUA. Propunerile ar urma sa fie apoi negociate. cu Congresul si votat de electoratul portorican.

In 2020, totusi, statutul de stat a fost singura optiune pe buletinul de vot, iar portoricanii au votat „da”.

Toate privirile pe Georgia

Orice speranta de urmarire a Congresului asupra acestui referendum depinde aproape in intregime de scrutinul Senatului Georgiei din 5 ianuarie 2021.

Daca democratii castiga ambele locuri in Senatul Georgiei pentru a obtine o majoritate in Senat, senatorul Chuck Schumer a promis ca va urmari statutul de stat portorican. Daca republicanii pastreaza majoritatea, totusi, liderul Senatului Mitch McConnell si alti senatori republicani ar bloca aproape sigur orice efort de a face din Puerto Rico un stat.

Alegatorii portoricani de pe continent voteaza de obicei democrati, asa ca majoritatea republicanilor percep statutul ca pe o amenintare politica, desi Pew Research constata ca portoricanii de pe insula sunt o multime conservatoare din punct de vedere social. Doar cativa oficiali republicani, precum Marco Rubio si Rick Scott din Florida, spun ca ar sprijini statulitatea portoricana.

Deocamdata, toate privirile sunt indreptate spre Georgia.