Lansat in 2013 si bazat pe seria best-seller semnata Cassandra Clare, The Mortal Instruments: City of Bones ne spune povestea lui Clary, o adolescenta obisnuita care afla despre existenta unei lumi supranaturale ascunse muritorilor de rand in care darurile cu care a fost inzestrata se vor dovedi de o importanta enorma. Cautand sa recreeze atmosfera care a adus succesul Twilight, adaugandu-i insa si cateva elemente imprumutate de la Harry Potter si chiar Star Wars, The Mortal Intruments se poate dovedi un amestec mai greu de digerat decat o masa copioasa la fast food.
Filmul o aduce in centrul atentiei, cu bune si cu rele, pe protagonista Clary, o adolescenta new-yorkeza care descopera ca poate vedea lucruri pe care prietenii ei le trec cu succes cu vederea. Astfel, ea ia contact cu o lume supranaturala (cum altfel?) in care eroii pozitivi Shadowhunters, o combinatie de ingeri si oameni, lupta cu demonii ascunsi sub cele mai variate forme. Dupa ce mama sa este rapita, Clary este luata sub aripa protectoare a Institutului, o superacademie cu iz de Hoghwarts si X-MEN a talentatilor razboinici cu umbrele, acolo unde va afla ca prin venele ei curge un sange special si ca a fost menita la randul ei sa dea piept cu demonii care ameninta lumea. Dar totul e OK, atat timp cat, gata sa ii dezvaluie tainele universului, o insotesc chipesul Jace, cel mai cool Shadowhunter, si gemenii Alec si Isabelle. Alaturi de ei si de cel mai bun prieten al sau, tocilarul cu abdomen cu patratele Simon, Clary trebuie sa isi regaseasca mama, sa descopere locatia ascunsa a Cupei Mortii, a carei cheie numai ea o detine si sa puna capat tentativei maleficului Valentine de a domina lumea. Hei, cine a spus ca filmele pentru adolescenti se joaca cu lucruri simple?
Echipa care ne-a adus The Mortal Instruments are in spate origini complexe, de altfel, unul dintre atuurile peliculei. Astfel, cast-ul poseda talente incercate si in alte filme pentru adolescenti: Clary este intruchipata de Lily Collins, pe care o mai stim din Mirror Mirros si action-ul Abduction, unde a jucat alaturi de Taylor Lautner, iar Jace este jucat de mai experimentatul Jamie Campbell Bower, care a bifat ambele mari rivale Twilight si Harry Potter. In schimb, in rolurile secundare, apar actori celebri pentru personajele din doua dintre cele mai bine cotate seriale: Lena Headey (Cersei din Game of Thrones), in pielea mamei lui Clary, Jocelyn si Jonathan Rhys Meyers (Dinastia Tudorilor), care il joaca pe misteriosul si nu atat de infricosatorul Valentine, cu cateva valente de Voldemort. Regizorul Harald Zwart ne-a mai oferit noul The Karate Kid si Agentul Cody Banks.
Aspectele imbietoare ale peliculei includ povestea de succes a seriei publicate de Cassandra Clare, care are numerosi fani, inclusiv pe meleagurile noastre. Jongland cu luptatori ai umbrelor, demoni, vrajitoare, varcolaci si vampiri, cartea face lumina si reuseste sa stapaneasca o mitologie complexa, acolo unde filmul pierde cateva puncte. Cast-ul include aceiasi adolescenti frumosi, Clary si Jace atragand toate privirile, atunci cand acestea nu sunt lipite pe cuplul de gemeni Isabelle- Alec sau pe nerd-ul Simon. Actiunea e destul de trepidanta, CGI-ul folosit pentru a contura demonii are atuurile sale, iar Brooklinul napadit de lumea supranaturala arata suficient de hip pentru a-ti atrage atentia. Desi nu a avut incasari care sa zdruncine box-office-ul din temelii, numai 30 de milioane intrand in buzunarele producatorilor in primul week-end, filmul va beneficia si de o continuare, The Mortal Instruments: City of Ashes fiind programat sa apara in curand. Adaugati acestui mix cele cateva replici taios amuzante si farmecul lui Jace, tatuajele cool ale protagonistilor si soudtrack-ul reusit, pentru a va face o parere despre ce e de vazut.
Cu toate acestea, criticii au comparat la unison The Mortal Instruments cu un Twilight prost facut, atragand atentia asupra actiunii dezlanate, a mitologiei complicate explicate precar sau aproape deloc si a povestii de dragoste care apare de nicaieri, evolueaza rapid pentru a se piede si a se regasi haotic. Dialogul este din pacate preluat direct din paginile cartii, iar ceea ce apare inchegat pe fila suna adesea ridicol pe marele ecran. Expozitia parca interminabila, explicatiile si terminologia abundenta, chimia saraca a cuplului Jace-Clary, care par sa se regaseasca mai usor separat decat impreuna, alaturi de finalul care se vrea deschis si misterios, dar e doar ambiguu si neinteresant scad din popularitatea filmului.
Cum continuarea e insa pe drum, nu ne ramane decat sa speram ca lucrurile se vor imbunatati si ca City of Ashes va triumfa acolo unde City of Bones a clacat.
Replica filmului: „Everything you’ve heard, about monsters, about nightmares, legends whispered around campfires. All the stories are true”